SLOVENSKI DIMNIK PEČARSKI ŠAMOT KAMINI BRUNNER

Pogosta vprašanja

 1. Kaj je šamot?
  Šamot je naraven material pridobljen iz gline. Z različnimi postopki obdelave pridobi ognjevzdržne lastnosti.
 2. Katere so vrste šamota?
  Obstajajo pečarski, dimniški in industrijski šamot. Pečarski šamot je izdelan s postopkom vlečenja in ima odlične akumulacijske lastnosti. Dimniški šamot je prav tako izdelan s postopkom vlečenja, je ognjevzdržen, odporen na kisline in plinotesen. Ker mora biti industrijski šamot izredno odporen na temperaturne šoke, je izdelan z drugimi materiali s postopkom prešanja.
 3. Katere postopke izdelave šamota poznamo?
  Postopka izdelave šamota sta dva: vlečenje in stiskanje oziroma prešanje gline in ostalih materialov. Postopka se razlikujeta še po uporabljenih materialih ter načinu uporabe in obdelave.
 4. Kaj je akumulacija?
  Beseda akumulacija izhaja iz latinske besede accumulates in pomeni zadrževanje ali kopičenje. Pri pečarskem šamotu govorimo o akumulaciji toplote.
 5. Kaj so šamotni izdelki?
  Šamotni izdelki so ognejvzdržni. Poznamo jih tudi kot tehnično ali grobo keramiko. Kakovostne šamotne izdelke prepoznate po merski natančnosti, dobri akumulaciji, enostavni obdelavi in enakomerni gostoti šamota.
 6. Zakaj izbrati šamotno peč?
  Šamotno peč nudi naraven, klasičen in enakomeren način ogrevanja bivalnih prostorov. Zaradi dobrega izkoristka je ta izbira energetsko učinkovita in cenovno ugodna. Tovrstno ogrevanje pričara tudi romantično vzdušje z vonjem po lesu.
 7. Čemu služi šamotni toplotni izmenjevalec?
  Osnovni namen šamotnega izmenjevalca je razvod dimnih plinov. S tem dodatno izkoristimo njihovo toploto, s čimer dosežemo njeno boljšo akumulacijo.
 8. Zakaj izbrati šamotni (keramični) dimnik?
  Individualni šamotni dimnik je primeren za vse vrste kurišč, grelnih teles in goriv. Značilnosti materiala (temperaturna in kislinska odpornost, parna neprepustnost ...) zagotavljajo dolgotrajno rešitev.

Kontakt

Tovarna

KIP dimniški inženiring d.o.o.
Šentlovrenc 21
8212 Velika Loka

telefon:
07/304 83 55
040/120 120
faks:
07/304 86 10
e-mail: